Дяволският мост – звън на цигулка

Дяволският мост. Какво име! Възбуждащо въображението и подканящо към всякакви словесни спекулации. Хайде, читателю, ако си изкушен от тайната, която се крие зад това име, можеш да си избереш по свой вкус една от следните легенди: а) турците гонят мома, която, за да се спаси, решава да скочи от моста и да се удави в реката, но в този момент се случва нещо знаменателно, което уплашва турците и те избягват; б) майсторът, вдигнал моста, вгражда в него сянката на невестата си; в) в скалата близо до моста се вижда отпечатък от стъпката на дявола. Ако ти е трудно да избереш, вземи ги и трите, те пасват винаги и на всичко. Но са твърде стандартни за особената душа на това необикновено място.

Работата тук е друга. Просто този мост е дяволски красив! Изящен свод, хармонични пропорции, елегантен силует. И още толкова красота, огледана във водите на реката.

Скромно е архитектурното наследство, дошло от не особено градивното средновековие, излежавало се по нашите земи. По времето, когато е построен Дяволският мост – 1515-1518 г., Микеланджело преобразява Рим, а в Прага… Но нека не сравняваме. За нашите балкански стандарти тази каменна котка, извила гръбнака си над Арда, е истинско постижение. 56 метра дълъг, 12 висок и 3,5 – широк, мостът е устоял 500 години на разрушителния нрав на планинската река. Добре пресметнатата конструкция, изпълнена от местен камък, не е претърпяла нито една поправка оттогава до днес. Затова редно е да споменем онзи отдавна изтлял човек, чийто градеж и сега буди възхищение – Уста Димитър от Неделино.

Някога Дяволският мост бил важната брънка от дългия път, свързващ Тракия с Беломорието. Сега каменните му ръце, вкопчили се в стръмните брегове, водят от никъде за никъде. Мост към отвъдното. Странно самотен стои тънкият му контур в това дълбоко усойно дере, не на място стои, като звън на цигулка сред първичната какофония на заобикалящата го дива природа. Не дяволска, а човешка стъпка в подвижния пясък на времето.

Сп. „Осем“, 2011 г.

 

Повече снимки от Родопите можете да разгледате тук.

За още текстове от България кликнете на етикета отдолу.