По джапанки в новогодишния потоп

Сонгкран

Представете си да ви полеят с кофа студена вода навръх Нова година! И преди да сте си поели дъх, да получите още една вледеняваща баня. След втората сигурно вече ще си представите двустранната бронхопневмония и ски ваканцията, прекарана в  леглото. Но не и ако температурата е 40 градуса. Над нулата. Не вашата температура – на въздуха!

Всяка година в средата на април цял Тайланд изпада в неконтролируема еуфория. Празнуването на Сонгкран, или иначе казано тяхната Нова година, не изпразва улиците, за да могат тайландците да полежат пред телевизора, а напротив – всички са навън в най-превъзходното купонджийско настроение, което може да си представи човек. Когато ми предложиха да организирам пътуването си така, че да съм там по това време, си казах: „Е, какво пък толкова, някакъв обичай, поливат се с вода”. Но не можех да си представя размерите на почти бедственото наводнение, което всички се чувстват толкова щастливи да сътворят.

Още от сутринта подранили и нетърпеливи шегаджии започват да заливат и пръскат с маркучи случайни минувачи и мотористи. Постепенно бройката им се увеличава, появяват се и „патрулиращи” камионетки, от чиито каросерии стрелците със смях изпразват върху жертвите си водата от натоварените предварително бидони. Но това е само лека прелюдия към вакханалията, която настъпва вечерта и продължава до късно през нощта. Имах късмета тогава да съм точно в Банкок. Защото само този многомилионен град е способен на такова мащабно парти. Улици, булеварди, кръстовища – всичко се задръства от плътна тълпа, въоръжена с водни пистолети и „автомати”, като някои „бойци” предвидливо си окачват и резервоар на гърба. Тежката артилерия направо гребе с легени и кофи от множеството бидони, изнесени на улицата и допълвани бързо, за да не свършва играта. Освен че си организират взаимна баня, тайландците се и мажат по лицата с някаква пудра, която бързо превръща всичко в редичка кал. Дали е възможно да останеш сух? Няма начин! На втората минута си подгизнал, на третата си се окопитил, на четвъртата вече съжаляваш, че не си се снабдил с по-мощно оръжие, свързано направо с някой язовир. Всички са равни, усмихнати и щастливи. Няма грубости, а всеобщо забавление, в което дейно участие взимат и многобройните туристи като мен. И така три дни и нощи!

Но смисълът на Сонгкран не се изчерпва с масовата веселба. Традицията е стара, а значението ѝ дълбоко. Тайландската Нова година е неслучайно в средата на април. Освен че е най-топлият месец, това е и времето, когато свършва сухият сезон, а предстоящите дъждове ознаменуват отново раждането на живота. Сонгкран означава промяна. Затова в дните на празнуване водата играе такава важна роля – тя очиства символично тайландците от натрупаните грехове и ги подготвя за нов живот. Празниците са и времето, в което роднините си ходят на гости, а младите засвидетелстват уважението си към по-старите, като ги поливат ритуално с вода. По възможност „светена” вода – такава, с която преди това по същия ритуален начин са „изкъпали” и статуята на Буда в някой храм.

А пък за нас, европейците, това е възможност да посрещнем два пъти новата година – веднъж със снежна елха и още веднъж по джапанки и с воден пистолет в ръка.

Сп. „Моето пътуване“, 2011 г.

 

Повече снимки от Банкок можете да разгледате тук.

За още текстове от Банкок, Тайланд или Индокитай кликнете върху етикетите отдолу.